KORT OM BYEN:

Dubrovnik er en middelalderalderby som ble grunnlagt så tidlig som i 639, og ligger ved Adriaterhavet i Kroatia. Gamlebyen i Dubrovnik er oppført på UNESCOs verdensarvliste, så Dubrovnik er med andre ord en by med mye historie i bymurene, og er et perfekt sted å være i to-tre dager. Byen byr på historiske og vakre gater som slynger seg smalt bortover og opp tusenvis av trappetrinn. Om du ønsker å oppleve kultur, historie, vakre strender og hyggelige mennesker – alt i et varmt og behagelig klima, da er Dubrovnik stedet å reise til.

GREIT Å VITE:

Valuta: Kroatisk kuna. 1 kroatisk kuna = 1,2 NOK.

«God dag» på kroatisk er «božji dan»

«Takk» på kroatisk er «hvala»

«Hadet» på kroatisk er «zbogom»

Image and video hosting by TinyPic

SLIK KOMMER DU DEG HIT:

Fra Gardermoen går det direktefly til Dubrovnik flyplass på sommerstid. Utenom høysesongen må man ta en mellomlanding, for eksempel i Stockholm. Er du riktig heldig, kan du få en enveisbillett til Dubrovnik for rundt 600 NOK.

På Dubrovnik flyplass i ankomsthallen finner du en skranke hvor du kan kjøpe bussbilletter fra flyplassen til Old Town Dubrovnik eller boligområdet Babin Kuk. Disse billettene kostet omkring 50 NOK per person inkludert bagasje, og tok ca 35 minutter. Bussene går ofte, og du må stort sett ikke vente i mer enn 15 minutter.

Du kan også ta lokalbuss, buss nummer 11 og 27 går mellom flyplassen og Dubrovnik. Dette er et alternativ for deg som ikke har det travelt, da denne ruta tar lengre tid og bussene går ikke like ofte. Men til gjengjeld koster en billett bare 18-20 NOK.

Foretrekker du taxi finnes det noen på utsiden. Dette er det raskeste alternativet, og koster mellom 210 – 250 NOK. Men, jeg vil sterkt anbefale å ta buss. Ikke bare er det billigere, men om du bor i Old Town Dubronik kommer du deg ikke et skritt nærmere hotellet ditt om du tar taxi, det er nemlig ingen bilveier i Old Town.

Image and video hosting by TinyPic

OVERNATTING:

Vi bestemte oss for å finne en leilighet via AirBnB da vi bodde her. Det finnes så utrolig mange leiligheter i forhold til hoteller i denne byen. Det er også flust av hostels i byen. Vi bodde i en leilighet som lå 10 minutters gange fra Old Town – nærmere Babik Kuk og 5 minutters gange fra stranda Bellevue. Dette var for oss en helt perfekt plass! Vi kunne trekke oss unna de store folkemengdene i byen, men allikevel være nærme nok til å slippe å tenke på transport frem og tilbake. Det var også nærme (billigere) matvarebutikker med mer utvalg enn i Old Town, og veldig nærme en flott strand uten masse mennesker. Det gikk også buss ved oss hvert 2. minutt nesten hele døgnet, så om vi ville komme oss raskt opp og ned fra Old Town var dette ingen problem.

Image and video hosting by TinyPic

 SHOPPING:

Dubrovnik er ikke en utpreget shoppingby, og i gamlebyen finner du stort sett bare noen få butikker utenom souvenirbutikkene og Game of Thrones-butikker. Du kan finne noen få kunstbutikker – enten malere eller noen som holder de kroatiske håndtverkstradisjonene i live, men på morgenen har de et bugnende marked nede i byen. Er det noen butikker du skulle lete etter her, finner du de mest sannsynligvis i bydelen Gruz, her finner du også et shoppingsenter.

Image and video hosting by TinyPic

 

MAT OG DRIKKE:

Image and video hosting by TinyPic

Taj Mahal:

Om du vil ha fantastisk mat, hyggelig personale, og ikke minst – et fantastisk sted å nyte middagen din drar du hit. I et trang, smal gate finner du en fantastisk middagsopplevelse – i hjertet av gamlebyen. På menyen har de alt ifra grillet kjøtt, lokalfanget fisk og mange vegetaralternativer. Vinen var også lokalprodusert, og alt var bare perfekt her. Men husk å bestille bord på forhånd! Her blir det fullbooket.

Image and video hosting by TinyPic

Sesame:

Sesame er en taverna som er perfekt å dra til i lunchtider om du vil litt bort fra folkemengdene. Restauranten ligger en fem minutters gåtur fra gamlebyen, men til gjengjeld får du en rolig atmosfære. Om kveldene tilbyr de også «fine dining» på en terasse. Litt dyrere enn mange andre steder, men definitivt et veldig hyggelig og avslappende sted!

Image and video hosting by TinyPic

Cafè Bar Art:

Et skikkelig kult sted å nyte en drink (eller åtte) på! Kul musikk og kult interiør, og drinker med skyhøy alkoholprosent er stikkord for denne «kafeen» som minner mer om en hipp bar på en av Jamaicas hvite strender, enn en cafè midt i Dubrovnik. Her har de drinker, kaffe og smoothies – drikke for enhver smak. Hit anbefaler jeg virkelig å stikke innom i kveldingen, spesielt om du vil sitte i en av badekarene (ja, jeg skrev badekarene). Om du ikke lenger for mye forventning til personellet her – som ikke er spesielt blide, kan du få en skikkelig hyggelig kveld her.

Image and video hosting by TinyPicImage and video hosting by TinyPic

Mea Culpa:

Denne restauranten er perfekt for en liten matbit på dagen, og en drink før man går videre. Her snakker vi skikkelig hyggelig personale, og en knallgod mojito. Prisene her er litt stive, men siden restauranten ligger midt i gamlebyen, var det nesten å forvente. Pizzaen her skal visstnok være berømt, så om du er litt småsulten, del en med reisefølget ditt!

Image and video hosting by TinyPic

SERVERDIGHETER:

Strender:

Dubrovnik har nydelige strender som perler på ei snor! Noen ligger litt utenfor selve byen, andre ligger med nydelig utsikt over gamlebyen. Min favorittstrand fant jeg ikke på en eneste «Top Ten Beaches In Dubrovnik» artikler, og vi fant virkelig en perle av ei strand! Stranden heter Bellevue, og ligger omtrent ti minutters gåtur fra gamlebyen mot Babin Kuk. Her var det nydelig sand, krystallklart vann – og det aller beste; få mennesker! Stranden er ikke stor, og føles veldig privat. Det er også en liten hule inni fjellet man kan svømme inn i, og det er nydelig sandbunn helt innerst. Virkelig flott, og anbefales!

Image and video hosting by TinyPic

Sightseeing:

Gamlebyen er en by som er best å se når man tar beina fatt! Her finner du ingen bilveier eller sightseeing-tog, og endelig godt er det! Gamlebyen har en magisk atmosfære med alle de trange gatene, og lange trappene med klesvasken som dingler over deg når du navigerer deg mellom sukkulenter og kafèbord.

Image and video hosting by TinyPic

Dubrovnik Cable Car:

For en fantastisk opplevelse å komme til toppen og oppleve den adriatiske solnedgangen! Verdt hver eneste kuna (140 per person), og hvert eneste sekund i kø. Her får du utsikt over gamlebyen, og alle øynene ute i havet. Jeg anbefaler å stille deg i kø i halv 7 tiden på kvelden for å unngå at køen blir for lang foran deg, før du får sett solnedgangen. Det er sikkert flott å oppleve dette på dagtid også, men en solnedgang var virkelig fantastisk.

Image and video hosting by TinyPic Image and video hosting by TinyPic

Walking Tours:

Walking Tours i Dubrovnik er superpopulært! Spesielt Game of Thrones-tours, men også vinsmakingturer, solnedgangturer og historiske turer. Det er ikke vanskelig å få øye på en eller annen guidet tur, så om dette er noe du ønsker er det ikke vanskelig å få til. Men personlig synes jeg det er litt å kaste penger ut av vinduet, fordi byen er så liten er det lett å finne seg frem og hente den informasjonen du vil ha på nett.

Dagsturer:

Det er veldig populært å ta seg en dagsutflukt herfra om du befinner deg i Dubrovnik over flere dager. Det finnes haugevis av busselskaper som tilbyr dagsturer til blant annet Split, Korcula, Mostar, Montenegro, Mljet og Elafitiøynene. Personlig har jeg ikke prøvd med buss, men vi leide bil og hadde noen fantastiske dager på veien her nede. Så om du skal bli værende i Dubrovnik i for eksempel en uke, vil jeg absolutt anbefale en dagstur eller to!
Image and video hosting by TinyPic

(Fra Kotor, Montenegro)