KORT OM BYEN:

Amsterdam er den offisielle hovedstaden i Nederland, men regnes ikke som det av nederlendere. Byen ligger under havgrensen, og har en bykjerne med mange kanaler. Amsterdam har en rik kulturarv, og har en rik historie, helt fra 1200-tallet til Nederlands storhetstid, til 2. verdenskrig, til i dag.

Husk å legge igjen fordommene hjemme. Her er alt ute i det åpne; marihuana, seksualitet og prostitusjon.

Image and video hosting by TinyPic

GREIT Å VITE:

Valuta: Euro. 1 euro = ca 8.9 NOK.

Språk:

«Hallo» på nederlandsk er «hallo».

«Tusen takk» på nederlandsk er «veel dank»

«Hade» på nederlandsk er «vaarwel»

Image and video hosting by TinyPic

SLIK KOMMER DU DEG HIT:

Reiser du fra Kjevik flyplass er KLM flyet som går hit, og det går hver dag. Ellers kan du bruke Norwegian fra Gardermoen. Amsterdam er ikke et billig reisemål når det gjelder flybilletter. Fra Gardermoen tok flyturen ca 1,5 time.

For å komme seg fra Schiphol flyplass inn til Amsterdam sentrum følger du skiltene inne på flyplassen til togstasjonen som ligger i samme bygg. Herfra går togene til Amsterdam fra plassene 1 og 2. Billetter får du kjøpt på automatene i 1. etasje. Billettene kostet omtrent 50 norske kroner. Her havner du da på Amsterdam Centraal Station.

Her på sentralstasjonen har de også slike «baggage lockers», men pass på å stol for mye på disse, da de som regel er stappfulle! Ring heller til Sea Palace som er 5 minutter lengre borte, og spør om du kan få lov til å legge bagasjen din der.

Image and video hosting by TinyPic

HOTELLER:

Amsterdam er kjent for gjenbruk, design og kule, gamle leiligheter i skjeve kanalhus. Vi bestemte oss for å bo i en leilighet via AirBnB, og fikk en veldig søt, liten leilighet med terasse, vinylspiller og et lite kjøkken, midt i Red Light District. Kanskje du kan klare å få fatt i en husbåt? Ellers har jeg hørt mye bra om Citizen M hotell, og om du vil ha noe skikkelig flott går du for Hotel Victoria. Byen er også stappfull av hosteller.

Image and video hosting by TinyPic

TRANSPORT:

Jeg følte ikke at transporttilbudet i denne byen var helt på topp, bortsett fra når det gjaldt tog til og fra flyplassen, eller til storbyen Rotterdam. Det var så klart trikk her som gikk ofte, men de gikk stort sett bare igjennom noen få hovedgater. Derimot veldig praktisk om du bor langt unna Dam Plass, da omtrent alle trikkene i hele byen stopper eller begynner der.

Taxi var noe vi så ekstremt lite til, og det var heller ikke noe vi savnet. Byen er såpass liten at det meste er i gangavstand.

Har du lyst på en litt annerledes opplevelse, kan du ta båt-taxi. Disse var ikke noe du fant overalt i byen, men en litt gøy måte å komme seg fra A til B på. Disse fant du stort sett i de mest turistfylte områdene, for eksempel Red Light District. Det var også noen få sykkeltaxier rundt om i byen, spesielt rundt Dam Plass.

Image and video hosting by TinyPic

«Kids don’t know they know best»

GATER OG OMRÅDER:

De Pijp (Uttales «The Pipe»)

Dette er Amsterdams Grünerløkka! Her finner du vintagebutikker, og små nisjebutikker som perler på ei snor. Virkelig et shoppingparadis for deg som er på utkikk etter noe annet enn kjedebutikker.

Leidseplein

Dette er en av Amsterdams største shoppinggater, her finner du butikker som Bershka, Zara, H&M, Forever21 og Filippa K. Her finner du også den berømte «Wok to walk» fast food restauranten, hvor du får knallgod wok til en liten penge. Perfekt midt i shoppingrushet.

Damrak

Dette er gaten som går mellom Dam Square og Centraal station og er Amsterdams «Wall Street». Her er det fullt av mennesker, masse street food å finne, og ikke minst: Primark!

Det «nye» Amsterdam

Når de fleste tenker på Amsterdam, tenker de gamle kanalhus fra 1600-tallet, derfor var det utrolig kult å få sett byens supermoderne arkitektur, 5 minutters gange fra Amsterdam Centraal, rett før Sea Palace. Om du reiser med barn til Amsterdam, anbefaler jeg deg å besøke Nemo, et forskningsmuseum for de små, i et hypermoderne bygg.

Image and video hosting by TinyPic

Vondelpark

Et deilig avbrekk fra bylivet er en av byens grønne parker. Den aller største av disse er Vondelpark, som ligger rett ved Riksmuseumet. Her møtes både turister og lokale, og henger her på fine dager.

Red Light District

Det er så mye man kan si om Red Light District, og selv var jeg faktisk veldig skeptisk til denne bydelen. Men jeg må bare si; det må oppleves. Det er veldig spesielt å se prostituerte stå i gigantiske vinduer, med selvlysende undertøy og banke på glasset – midt på lyse dagen. Hadde det ikke vært for alle sexbutikkene, og rødglødende vinduer i denne bydelen, hadde det sett ut som en hvilken som helst plass i Amsterdam. Skulle du blitt sulten imens du vandrer blant sex shops og ganjamuseer vil jeg anbefale deg å ta en tur innom Ms. Crumbs, nydelig avocadotoast, og hyggelig personale.

Image and video hosting by TinyPic

Prinsengracht

En utrolig fin gate som ligger med en av Amsterdams større kanaler, og en plass hvor du finner tonnevis av souvenirbutikker, kafeer, og turister. Her finner du også Anne Frank’s hus.

Jordaan

Dette er det gamle boligstrøket for middelklassen  i Amsterdam, men er nå byens hippeste sted. Det er rett ved sentrum, men her finner du ekstremt lite turister. Her finner du også mange interessante butikker, kafeer og bygårder.

Image and video hosting by TinyPic

Chinatown

Rett ved siden av Red Light District kan du finne byens egne Chinatown, stappfulle av ikke bare kinesiske, men forskjellige restauranter som serverer asiatisk mat. Her finner du også Zeedijk Buddhist temple.

Dam Square

Amsterdams hovedtorg, med masse turister, gatemusikanter og et yrende folkeliv. Her finner du blant annet Det kongelige palass, Madame Tussauds, og mange andre interessante museumer. Her ligger også kjøpesenteret Magna Plaza.

De 9 Straatjes («The nine streets»)

Dette er navnet på de 9 gatene midt i Amsterdams kanalbelte som inneholder søte butikker og kafeer. Her er virkelig stedet å utforske og å kikke, og slå seg ned for en kopp kaffe.

Image and video hosting by TinyPic

SHOPPING:

Mat og dagligvare:

Om du skal kjøpe dagligvarer/ alkohol ville jeg styrt unna disse «Supermarkt» som du kan finne rundt omkring i byen. De har lite utvalg, og er overpriset. Kikk istedenfor etter Albert Heijn, som er en dagligvarebutikk med masse deilig ferskmat. Disse finner du rundt om i byen. Perfekt om du vil lage din egen lunch for å dra til Vondelpark.

Markeder:
Amsterdam bugner over av markedsplasser hvor de selger alt fra second hand til nye designskatter, og noen av disse er IJ-Hallen, Cuypmarket, Waterlooplein og Noordemarkt.

The Otherist

En utrooolig kul butikk vi bare ramlet over da vi skulle komme oss til Anne Frank’s hus. Butikken er full av kule, rare, fine og sprø saker. Her inne skulle jeg ønske jeg var rik. Et hus med rariteter, for å si det enkelt. Butikken ligger i Leliegracht 6.

Image and video hosting by TinyPic

Magna Plaza

Et gigantisk shoppingsenter som ligger på Dam Square. Her finner du de klassiske shoppingsenterbutikkene og kjedene.

Flowermarkt

Her kan du finne blomster, frø og blomsterløk i alle slags typer, farger og fasonger. Nederland er kjent for sine tulipaner, så her må du virkelig komme og se! Butikker på rekke og rad med ferske blomster som lukter nydelig. Kjøp med deg hjem noen tulipanløk, så har du et artig souvenir som viser seg til våren.

MAT OG DRIKKE:

Broodje harring (Rå sild)

Dette kan du finne en av byens mange street-food vogner. Må prøves!

Pannekaker

Nederlendere er veldig glad i pannekaker, og den beste plassen å spise pannekaker i Amsterdam, er på et av de mange «Pancakes Amsterdam» cafeene. Her er det kø for å komme inn, men det er såååå verdt det! Jeg anbefaler enten en nederlandsk pannekake med kylling, squash og paprika, eller en amerikansk pannekake med bacon og honning, sammen med en kopp varm sjokolade. Nydelig!

Image and video hosting by TinyPic

Street food

Det bugner av street-food vogner i alle retninger i Amsterdam, noen selger rå sild, andre hamburger og noen pølser.

Bakerier og smørbrødsjapper

Den beste maten, om du trenger en kjapp matbit, er å gå innom en av byens mange bakerier eller sandwicherier. Ferske brød med nydelige ingredienser og spennende pålegg er stikkordene her. Prøv en meatball sandwich, jeg følte meg som Joey i Friends, og det smakte helt fantastisk!

Heineken Experience

Før kunne komme inn her for en liten pris, med guide og et monopol på å drikke så mye Heineken du vil. Etter renovasjonen har prisene gått opp, og selv om det er gøy å se de gamle produksjonshallene så får du kun 3 drikkeenheter for prisen nå. Så med mindre du er blodfan av Heineken pilsner vil jeg anbefale deg å dra til Proeflokaal Arendsnest, en bar i Herengracht som serverer nederlandsk øl og snacks.

Sea Palace

Denne restauranten fikk vi anbefalt av guiden vår, og det er Europas første flytende restaurant. Her serverer de kinesiske retter, i et ufattelig stilig lokale med hyggelige ansatte. Utsikten er det heller ingenting å si på, med kanalutsikt fra tre sider, hvor du får en nydelig utsikt til det gamle kapteinhotellet i Amsterdam, hvor kanalbåtene går forbi. Men husk å book bord! Det kan fort bli en times venting hvis ikke. Prøv gjerne fonduen, utrolig godt og (faktisk) gøy å spise.

Image and video hosting by TinyPic

Foodhallen

Som navnet tilsier; en hall med mat! I Bellamyplein kan du finne et hav av restauranter, barer o brunshsteder i den gamle trikkestasjonen. Her er det livlig i helgene, og en rolig atmosfære rundt lunchtider.

Gin-smaking

Amsterdam er ginens hjem, så om du er en ginentusiast vil jeg absolutt anbefale deg å ta turen innom Wynand Fockink! Denne baren finner du i Red Light District.

Ostesmaking

Amsterdams gater er fulle av ostebutikker, hvor du gratis kan komme inn og smake på herlighetene som ligger fremme, og selvfølgelig også kjøpe. Du kan også bestille privat ostesmaking inkludert vin på de forskjellige stedene.

Image and video hosting by TinyPic

SERVERDIGHETER & AKTIVITETER:

Anne Franks Hus

Et must-see i Amsterdam. Husk å bestille billetter, da det er kun inngang for de med billetter mellom klokken 9 og 15. Ellers er det i tillegg lange køer. Jeg har lest mye negativt om dette museumet før jeg dro, men for å være helt ærlig angrer jeg ikke et sekund. Det var kanskje litt for mange mennesker i et rom av gangen for å virkelig kjenne på det, men samtidig var det veldig emosjonelt.

Image and video hosting by TinyPic

Van Gogh

Er du glad i kunst kan du ikke besøke byen uten å få med deg Van Gogh museumet. Husk å bestille billetter på forhånd. Dette museumet kan du gjerne vente litt utpå dagen å besøke, og på fredager har de oppe helt til klokken 22, hvor de har liveshow og serverer alkohol.

A’dam Lookout

Nyt en drink imens du har 360 graders utsikt over hele Amsterdam i solnedgangen! Dette finner du på toppen A’DAM Tower i den nordlige delen av Amsterdam. Bare husk å ikke kom for sent! Siste inngang er klokken 20.

Over the Edge

På selve A’dam lookout kan du betale en liten sum for å sitte på en huske/ronse/svinge utover kanten av selve bygget! Dette er Europas høyeste svinge, og sikkert knalltøft om du ikke har uhelbredelig høydeskrekk.

Rikjtmuseum

Her burde du beregne en halv dag på å være! Er du museumsmenneske så kan du traske rundt her i evigheter, og det er så mye flott å se på! Husk også å bestill billetter på forhånd, og at museumet stenger klokken 5.

Image and video hosting by TinyPic

Koninklijk Paleis

Også kalt Royal Palace. Det kongelige palass er fortsatt brukt av nederlandske kongelige, men er stort sett åpen for turister. Kongehuset er et storslått byggverk som ligger ved Dam, og er du i området kan du ikke unngå å se det. Virkelig et flott bygg, og et must see på innsiden om du er glad i arkitektur.

Det minste huset i Amsterdam (og Europa)

Kanskje ikke noe som kan kalles en utflukt, men om jeg var deg, og i nærheten av Oude Hoogstraat ville jeg sett meg litt om, og tittet inn i vinduet. Det er så ufattelig lite og koselig!

Image and video hosting by TinyPic

Coffee shops

Dette burde absolutt oppleves om du er i Amsterdam, siden det føles så utrolig spesielt at man kan gå inn på en «kafè» og ta seg en joint. Uansett om du bare vil inn og kjøpe en cola, eller om du vil inn der for å gjøre det folk flest gjør der, anbefaler jeg deg å gå bort fra de heftigste turistområdene, og ikke på en coffeeshop rundt Red Light District. Kø for å komme inn på en coffee shop? Neitakk. Jeg anbefaler Het Gelderse i Geldersekade 54. Se etter et grønt skilt med Che Guevara på, og du er der.

SIGHTSEEING:

Båt

Den aller gøyeste måten å oppleve byen er definitivt fra kanalene som byen er kjent for. Det er flust av kanalbåter som tilbyr en omvisning, både private og store firmaer. Vi brukte Kin Boats, og de anbefaler jeg virkelig videre! De serverte varm drikke ombord, og det var en intim og personlig tur. Guiden vår var også veldig hyggelig (Jeg har tidligere skrevet et innlegg om sightseeingen).

Image and video hosting by TinyPic

Hop on hop off buss

Som alle storbyer med respekt for seg selv, så har Amsterdam også disse klassiske røde hop on hop off bussene.

Gå 

Amsterdam er ikke en stor by, så for å få flest mulig inntrykk, og for å se alle spennende detaljer vil jeg absolutt anbefale deg å gå. Husk å kikk opp en gang i blant, det finnes så utrolig mange flotte detaljer på toppen av disse gamle kanalhusene!

Image and video hosting by TinyPic

Sykkel

Men, er du først i Amsterdam og det er fint vær; lei deg en sykkel! Amsterdam er virkelig et perfekt sted for syklister, og de har egne veier nettopp for dette. På denne måten får du virkelig sett byen på en fin måte! Bare pass på så du ikke kjører rett i kanalen. (Men om du gjør det er du ikke alene, 5000 sykler blir fisket opp fra kanalene hvert år..)

 Image and video hosting by TinyPic

Amsterdam er virkelig en by jeg vil anbefale! Vi feiret nyttårsaften her og hadde det helt topp. Virkelig god atmosfære, og byen er et hyggelig sted å være, med varm lokalbefolkning, selv i de heftigste turistområdene.

Har du noen Amsterdam-tips?