Enten du er blogger, matentusiast, fotoentusiast eller er på utkikk etter morsomme ting å holde på med; her er 6 tips for å ta bedre matbilder.

FINN LYSET:

Det er kanskje en litt klein blogg-greie å gjøre, men hver gang jeg er på restaurant eller generelt ute og spiser pleier jeg alltid å sørge for at jeg får et bord nærme vinduet. Godt lys gir gode bilder, og det ser automatisk mer appetittelig ut om du bruker det naturlige lyset istedenfor blitz eller lys fra taklampene i lokalet.

Image and video hosting by TinyPic

DYBDESKARPHET:

Skal du bilde av flere ting/ ingredienser i et bilde kan det være gøy å leke litt med dybdeskarpheten. Å la noe være ute av fokus og noe være i sentrum av bildet skaper du litt mer spenning. Bare husk å ikke la det bli en gjettekonkurranse om hva du tar bilde av (med mindre du er i det kunstneriske hjørnet selvfølgelig) Denne dybdeskarpheten oppnår du ved å bruke en lav blenderåpning, for eksempel ved å bruke et objektiv med f/1.5 – f/1.8.

Image and video hosting by TinyPic

KOMPOSISJON:

De mest vanlige måtene å ta matbilder på er enten 1) svært nærme, slik at retten fyller hele bildet 2) langt unna, slik at du viser maten i miljøet rundt. Personlig liker jeg begge deler, og pleier å ta noen av hver slik at jeg har litt å velge i. Husk at om du velger nummer 2 må du kanskje bruke litt lengre tid på styling og presentasjon.

Image and video hosting by TinyPic

_MG_4583

STYLING:

Sterke farger og kontraster tar seg godt ut på bilder. Det kan være lurt å bruke en klype eller for eksempel to gafler for å flytte på ting for å perfeksjonere bildet. Husk at proffene bruker mange timer på å få et bilde og bruker ofte masse olje og liknende for å få bildene til å se innbydende ut. Sannheten er at maten som regel blir uspiselig på denne måten. Og du skal jo faktisk spise maten etterpå :-)

Image and video hosting by TinyPic

LEK MED MATEN:

Jeg liker å flytte på ting på forskjellige fat og legge de på en måte som gjør at maten ser innbydende ut. Ha det gøy og lag god mat! Lurer du på hva du kan gjøre med en haug med matbilder (om du ikke er blogger)? Lag en oppskriftsbok og ha den stående på kjøkkenet eller gi den i julegave!

Image and video hosting by TinyPic

VÆR RASK:

Stylingen, lyset og presentasjonen bør være tenkt ut før maten havner på tallerkenen. Lar du maten ligge for lenge blir dette ofte synlig på bildene, og det ser vassent og uappetittelig ut.

Image and video hosting by TinyPic