KORT OM BYEN:

Gdansk er Polens sjette største by med rundt 450.000 innbyggere. Under andre verdenskrig ble nesten hele byen utslettet, og derfor er er mesteparten av bygningene restaurert tilbake til sin originale stand i senere tid etter krigen, noe man ikke skulle trodd, siden byen ser utrolig gammel ut. Sammen med byene Gdynia og Sopot danner disse tre stedene storbyområdet «Trippelbyen». Gdansk er med andre ord en by med mye historie og spennende servedigheter og byr på mer en bare billig spa og vodka.

 Image and video hosting by TinyPic

GREIT Å VITE:

Valuta: Zloty. 1 Polsk zloty= 2.18 norske kroner

«Hallo» på polsk er «cześć»

«Takk» på polsk er «dzięki»

«Hade» på polsk er «do widzenia»

Image and video hosting by TinyPic

SLIK KOMMER DU DEG HIT:

Å ta fly fra for eksempel Kjevik til Gdańsk er utrolig billig om du velger de billigste løsningene. Vi valgte å reise med Wizz Air uten bagasje og uten setereservasjoner og billettene kom på omtrent 600,- per person tur-retur. Flyturen tok omtrent 1 time og 20 minutter.

For å komme seg fra Gdańsk Lech Wałęsa (flyplassen) til byen Gdańsk er det mange forskjellige muligheter. Vi valgte å ta bussen, linje 210 som går rett utenfor flyplassen tar deg til Gdańsk Główny som er byens tog- og busstasjon og ligger i sentrum av Gdańsk. Gamlebyen er en 10 minutters gåtur herfra. Bussbilletten kostet 3,60 og tok oss omtrent 30 minutter. Hvis du ankommer Gdańsk om natten kan du ta N3 Linjen som tar deg til både til Gdańsk Wrzeszcz og sentrum. Du kan kjøpe billetter på bussen (mynter er en livsnødvendighet her!) eller du kan kjøpe dem på maskiner rundt på busstoppene.

Er du av typen som foretrekker taxi koster det omtrent 50 zloty fra flyplassen til Gdańsk sentrum. Men igjen, det tar bare 15 minutter. Taxiene som står rett utenfor flyplassene er vanligvis noe dyrere. Så hvis du vil spare penger kan du ringe hotellet og spør om de kan bestille en taxi for deg som venter på deg utenfor flyplassen, og dette hjelper de deg gladelig med.

HOTELLER:

På vårt femdagers opphold her sov vi på to forskjellige hoteller som var flotte på hver sin måte. De første fire nettene var vi på Scandic Hotel Gdansk som var rett ovenfor togstasjonen, nærme shoppingstene og en ti minutters gåtur til hovedgaten Dluga. Så dette var et fantastisk hotell å være på den dagen vi ankom byen, og da vi besøkte nabobyene Gdynia og Sopot. På vår siste natt bodde vi på Hanza Hotel som ligger ved Długie Pobrzeż som er promenaden ved elva og ligger to minutter unna Dlugi Targ. Det var utrolig mange fantastiske restauranter rett utenfor døra. Dette hotellet har også den beste senga jeg har sovet i noensinne.

Image and video hosting by TinyPic

TRANSPORT:

Å navigere seg rundt i Gdansk gjorde vi bare ved å gå siden byen ikke er så fryktelig stor. Men den aller beste måten å komme seg fra Gdansk til Gdynia eller Sopot er å ta tog fra Gdańsk Główny. Det virket som om de gikk hver halvtime eller liknende.

Image and video hosting by TinyPic

SHOPPING:

I gamlebyen finner du ikke mange av de tradisjonelle shoppingbutikkene, med mindre det du leter etter er blomster, kjøtt, grønnsaker, perler eller souvenirer. Hvis det er shoppingsentere som appelerer mest til deg kan du prøve Madison shoppinggalleri som du finner like ved togstasjonen. Du kan også finne en Sephorabutikk rett over togstasjonen og et par kule klesbutikker. Det største senteret i Gdansk er Galeria Baltycka som ligger i den nordlige delen av byen, Wrzeszcz. Her finner du merker som Zara, H&M og Tommy Hilfiger.

Image and video hosting by TinyPic

MAT OG DRIKKE: 

Først og fremst må vi snakke om en ting: Ølsmaking! Vi gjorde dette så mye at det fortjener faktisk sin egen post, men jeg skal spare det til litt senere. La meg bare tilføye; jeg er ikke en øldrikker. Jeg er typen som kan klare å kjempe seg til bunnen av en pils bare fordi. Men min reisepartner er en real ølfrelst kar, og jeg tror helt ærlig at vi nøt ølsmakingen like mye. Det er en del microbryggerier i Gdansk og jeg vil anbefale deg å prøve ut minst en av dem.

Ellers er Gdansk stappfull av gode restauranter som gir deg god service og fantastisk mat til en billig penge. Alkohol er også billig her nede, så et glass vin til middagen gjør ikke store utslaget på regningen din. Her er restaurantene jeg absolutt anbefaler:

Browar Piwna:

Microbryggeri som ligger i gaten Piwna med bra musikk, god atmosfære og kult interiør. Her smakte vi på litt øl, og jeg falt helt pladask for en øldrikk som bestod av øl og banan. Merkelig kombinasjon, ja! Men fy, så godt. Anbefaler også å knaske på husets krydrede kyllingvinger, disse kom med den beste dippen jeg noengang har smakt.

Image and video hosting by TinyPic

 

Lubrow:

Lubrow har de både i Gdansk og i Sopot, vi valgte å besøke den som var i Sopot. Her fikk du et brett med 5 forskjellige øltyper på 0,25l hver som var brygget inne i restauranten. Disse var min personlige favoritt fra alle steder vi besøkte, og jeg synes faktisk opp til flere av disse var gode.

Image and video hosting by TinyPic

 

Brovarrnia Gdansk:

Denne restauranten ligger på andre siden av promenaden Długie Pobrzeż og er i samme bygg som Hotel Gdansk. Her spiste vi den siste kvelden, og en av de aller beste middagsopplevelsene vi hadde der nede. Dette var den eneste gangen vi opplevde at en restaurant var stappfull av folk, og jeg skjønner veldig godt hvorfor. Her hadde de microbryggeri, et stort utvalg av whiskey, utrolig god mat, fantastisk service og livemusikk. Dette var en perfekt avslutningen på turen for oss, og et perfekt sted for en koselig og romantisk middag om du ikke vil ha det altfor formelt. Anbefaler sjokoladefondanten på det sterkeste!

Image and video hosting by TinyPic

Prologue:

Denne restauranten ligger helt i enden av promenaden Długie Pobrzeż om du kommer fra hovedgaten. Utrolig koselig og intim restaurant med den beste burgeren jeg noensinne har smakt. Den hadde utrolig interessante kombinasjoner smaksmessig og var så saftig at det var helt vilt. Utrolig god service også! Den dyreste middagen vi hadde her nede var her, men allikevel mye billigere enn hva man kunne forventet å få i Norge.

Image and video hosting by TinyPic

 

Hard Rock Cafè:

Gdansk har faktisk en liten og søt Hard Rock Cafè som ligger i hovedgaten. Vi spiste lunch her og hadde oss en pust i bakken. Hard Rock er som kjent dyrt, men vi måtte jo faktisk talt prøve oss. Jeg husker ikke helt navnet på drinken min her, men den hadde et navn som liknet på Bohemian Rhapsody, som anbefales!

Image and video hosting by TinyPic

Goldwasser:

Her spiste vi frokost den siste dagen vi var her og FYTTI så fantastisk godt det var! Vi bestilte begge en «polish breakfast» som bestod av en utrolig god eggerøre, marmelade, honning, salat, pålegg, ferskpresset appelsinjuice, kaffe, druer og en panna cotta til dessert. I tillegg var ikke akkurat denne frokosten stygg å se på, så estetikeren (og ikke minst bloggeren) i meg ble jo helt vill. I tillegg var restauranten helt nydelig, med en skikkelig ærverdig atmosfære. Absolutt et sted jeg anbefaler. Denne restauranten ligger også ved elvepromenaden, og bare noen få skritt ut døra fra Hanza Hotell.

Image and video hosting by TinyPic
Image and video hosting by TinyPic

 

Fajne Baby:

Den ene dagen vi var ute og gikk og det var grått og trist vær kjente vi at vi trengte en aldri så liten sukkerkick, så plutselig ramlet vi over cupcake baren Fajne Baby! Og heeeremin, så søte cupcakes de hadde der inne, utrolig gode også! Dette stedet finner du under det enkle gatenavnet Świętojańska 70/71.

Image and video hosting by TinyPic

 

Manufactura Slodyczy

En liten godterifabrikk som ligger midt i Dluga Street som var helt ufattelig søt. Det luktet så søtt der inne og du kunne se på når de stod og jobbet med å lage drops og liknende. Vi fikk også litt smaksprøver og det hele var egentlig ganske kult.

Image and video hosting by TinyPic

 

SERVERDIGHETER: 

I lille Gdansk er det overraskende mye å se. Vi var på noen museer og noen var så klart mer interessante en andre.

St. Mary’s church

En helt ufattelig nydelig kirke i hjertet av gamlebyen. Gdansk er stappfull av vakre kirker, men denne skiller seg ut både på størrelsen og utsmykningen. Det var faktisk så høyt under taket her at jeg ble helt svimmel av å kikke opp. I sommersesongen er det mulig å ta turen opp til toppen av kirken å få en flott utsikt over hele byen, men det virket som om dette var stengt på vinterstid, da det ikke var noe tegn til det da vi var her. Uansett er denne kirken verdt et besøk bare for å se hvor nydelig den faktisk er.

Image and video hosting by TinyPic

 

Galleri:

Da vi kom ut av Browar Piwna gikk vi videre oppover gaten Piwna og bort til det nydelige bygget dere ser helt i enden av gaten. Inne der var det en utstilling med masse flotte bilder i alle slags stiler. Gratis inngang!

 

Image and video hosting by TinyPic

The Crane (Zuraw)

Denne kranen er et utrolig byggverk fra 1442. Et av selve symbolene på byen Gdansk er denne serverdigheten, og det var litt kult å få sett. La meg tilføye at nesten all informasjon stod kun på polsk, så jeg vil anbefale å lese litt opp på forhånd eller printe ut og ta med seg egen informasjon. De som jobber der var ikke så gode i engelsk og kunne fortelle oss veldig lite.

Image and video hosting by TinyPic

 

Gdansk History Museum:

Dette museumet ligger i Dluga street, og først var ikke akkurat imponert over dette historiske museumet, helt til vi kom inn i det rommet du ser bilde av nedenfor. Alle de 25 norske kronene vi brukte for å komme inn her var uten tvil verdt det bare for dette utsmykkede rommet. Ellers var museumet helt okei, men allikevel verdt et besøk .

Image and video hosting by TinyPic

 

Sightseeing:

Vi så slike «City Tour Trains» men helt ærlig så de litt slitne ut og vi foretrakk å ta beina fatt, da får vi alltid et litt større inntrykk av byen hvor vi kan lure oss inn i små bakgater, kikke innom små butikker fulle av nips eller stikke innom en liten kafè for en kopp kaffe. Byen har så utrolig mye vakkert å by på og er full av spennende detaljer, så et kamera er definitivt noe du vil ha med deg hit.
Image and video hosting by TinyPic

 

Senere kommer det også en miniguide om nabobyen Sopot som vi også fikk besøkt. Jeg kunne definitivt tenkt meg å reise til Gdansk igjen og anbefaler byen på det sterkeste! Har du vært i Gdansk før?


INSTAGRAM:  @FISKEPINNE    |    SNAPCHAT: @FISKEPINNE