Det er 1. oktober og vi entrer høstmodusen farlig fort. Men for meg har oktober vært en måned som har vært mer enn bare kakao, gåturer i en fargesprakende skog og tykke strikkegensere. Oktober er rosa sløyfe måned, og for meg som har mistet mange kvinner jeg har vært svært glad på grunn av brystkreft er dette noe som står mitt hjerte nært og noe jeg ønsker å informere dere om. Sjekk, mammografi og å snakke åpent om dette er ikke flaut. Det redder liv.

breast-cancer-awareness-month

Du har sikkert hørt om rosa sløyfe måned, om at du må huske å sjekke brystene dine regelmessig. Si ifra med en gang du finner noe abnormalt. Alt dette har du sikkert hørt om, men kanskje bare trukket litt på skuldrene og tenkt «det skjer ikke meg uansett». Visste du at så mye som 1 av 12 norske kvinner utvikler brystkreft på et stadie i livet? Det er en ganske skremmende statistikk, -men takket være opplysning og bevisstheten om brystkreft så lever nesten 90% av alle kvinner som får brystkreft fem år etter de har fått diagnosen. Allikevel døde 630 norske kvinner av brystkreft i 2013. Er du usikker på hvordan du sjekker brystene dine? Les mer her.

mammografi

Ordet «kreft» er nokså fryktinngydende og jeg vil tippe mange av oss får assosiasjoner som «cellegift», «miste håret», «smerter» og «død». Heldigvis øker antall overlevende av brystkreft på grunn av metoder for utredning og behandling, i tillegg til tidligere diagnose grunnet mammografiscreening. Det er også jobbet mye med bevissthet hos kvinner, slik at når man får en forandring i brystet, går man til legen tidligere. Vær gjerne med å støtt brystkreftforeningen og hjelp andre å huske dette ved å kjøpe og bruke en rosa sløyfe. Nå i oktober vil brystkreftforeningen ha stands rundt om i hele landet hvor du kan få kjøpt sløyfer, få informasjon eller bare ta en prat. Her kan du lese hvor de kommer nær deg.

Med dette ønsker jeg altså å fortelle dere, så enkelt og greit som jeg bare kan få sagt det; grafs dere på puppene, jenter! 

//Informasjon og statistikk er hentet fra Kreftforeningen.no